^Ugrás az elejére

 • 1 Magyar Numizmatikai Társulat
  „A Társulat célja az érmészet, különösen hazai érmészetünk tudományos művelése, az éremgyűjtésnek s az érmészetnek, ennek szépművészeti szempontból is, előmozdítása, s a tárgy iránt érdeklődők között az érintkezés fenntartása és fejlesztése.” Hiszen „...hány korszaka van hazánk történetének, amelyből alig maradt ránk más adat, mint néhány kis pénz s egy-egy érem, s ezen az alapon épül fel ama korszak politikájának és kultúrájának története." Ezért kívánjuk „...e tudományt az őt megillető magas polcra helyezni, az iránta való érdeklődést új életre kelteni.”
 • 2 Könyvkiadás...
  A Magyar Numizmatikai Társulat alapvető célja a numizmatika tudományos művelése, fejlesztése, eredményeinek előmozdítása és ismertetése. Ennek a célnak az eléréséhez az egyik legfontosabb eszköz a folyóiratok és egyéb kiadványok megjelentetése, mely tevékenységgel a Társulat az adott kor tudományos numizmatikai eredményeit teszi közkinccsé. Kiadványaink zászlóshajója az 1902 óta megszakítás nélkül megjelentetett, külföldön is ismert és elismert Numizmatikai Közlöny, mely hosszabb és rövidebb tanulmányokat, anyagközléseket és nem utolsó sorban a magyar vonatkozású numizmatikai bibliográfiát teszi közzé.
 • 3 Kirándulások...
  A társulati élet szerves részei a tanulmányi kirándulások, melynek több mint 100 éves hagyománya van. Ezek a kirándulások keretében a numizmatikához köthető városokat, pénzverdéket, és más építészeti, művészeti alkotásokat keresünk fel.
 • 4 Könyvtár...
  A Magyar Numizmatikai Társulat könyvtára a tudományág hazai egyetlen önálló, tudományos, nyilvános szakkönyvtára. Közel 20 000 kötetes könyvtárunk tárháza lett mindazon könyvekben, folyóiratokban, árverési katalógusokban és egyéb nyomtatványokban, dokumentációs anyagokban fellelhető információknak, amelyek mind a numizmatika tudományát legmagasabb szinten művelők, mind az éppen kezdő gyűjtők, vagy akár csak alkalmi érdeklődők számára fontosak lehetnek...
 • 5 Éremkiadás...
  A Magyar Numizmatikai Társulat Létesítő Okiratában is megfogalmazott feladatai közé tartozik, hogy érmeket veret és bocsát ki. Ennek szellemében a Társulat jubileumi-, emlék-, jutalom- és tagsági érmeket ad ki, s ennek kiemelkedő jelentőséget tulajdonít, hiszen a kiadványok mellett a kiadott érmek állítanak maradandó tárgyi emléket a működésének, illetve azoknak a személyiségeknek, akik kiemelkedő munkájukkal tevékenységében múlhatatlan érdemeket szereztek. Ezeket az alkotásokat az adott kor legnevesebb éremművészei készítik, akik maguk is tevékenyen részt vesznek a Társulat életében, és ezzel fejezik ki a Társulat és céljai iránti megbecsülésüket.

  


A KÖRMÖCBÁNYAI KIRÁNDULÁS EMLÉKÉRE (2007)

A Magyar Numizmatikai Társulat 2007. június 19-én kirándulást szervezett Körmöcbányára. A résztvevők megismerkedtek a körmöcbányai pénzverde történetével, valamint megtekintették a múzeum érem- és régiséggyűjteményét. A kirándulás során megemlékeztek a 100 évvel azelőtti hasonló kirándulásról és az akkori tagtársakról, majd átvették az alkalomra vert emlékérmeket.

Előlap

MAGYAR NUMIZMATIKAI TÁRSULAT

Ülő munkás kalapáccsal pénzt ver.


Hátlap

A KÖRMÖCBÁNYAI KIRÁNDULÁS EMLÉKÉRE 1907-2007
Felette a pénzverde épülete.

 

Az emlékérmet Kiss György éremművész tervezte. A 37 mm átmérőjű vert érem ezüstből készült, és csak a kiránduláson részt vett társulati tagok vásárolhatták meg előjegyzéssel. Összesen 50 darab számozott példány és 5db próbaveret készült. A próbaveretekből (I/5 - V/5 jelöléssel) 2db a művészé, 1db a Társulat, 1db a Magyar Nemzeti Múzeum és 1db a Körmöcbányai Múzeum Éremtárába került.

Copyright © 2013-2020. Magyar Numizmatikai Társulat   All Rights Reserved.