^Ugrás az elejére

 • 1 Magyar Numizmatikai Társulat
  „A Társulat célja az érmészet, különösen hazai érmészetünk tudományos művelése, az éremgyűjtésnek s az érmészetnek, ennek szépművészeti szempontból is, előmozdítása, s a tárgy iránt érdeklődők között az érintkezés fenntartása és fejlesztése.” Hiszen „...hány korszaka van hazánk történetének, amelyből alig maradt ránk más adat, mint néhány kis pénz s egy-egy érem, s ezen az alapon épül fel ama korszak politikájának és kultúrájának története." Ezért kívánjuk „...e tudományt az őt megillető magas polcra helyezni, az iránta való érdeklődést új életre kelteni.”
 • 2 Könyvkiadás...
  A Magyar Numizmatikai Társulat alapvető célja a numizmatika tudományos művelése, fejlesztése, eredményeinek előmozdítása és ismertetése. Ennek a célnak az eléréséhez az egyik legfontosabb eszköz a folyóiratok és egyéb kiadványok megjelentetése, mely tevékenységgel a Társulat az adott kor tudományos numizmatikai eredményeit teszi közkinccsé. Kiadványaink zászlóshajója az 1902 óta megszakítás nélkül megjelentetett, külföldön is ismert és elismert Numizmatikai Közlöny, mely hosszabb és rövidebb tanulmányokat, anyagközléseket és nem utolsó sorban a magyar vonatkozású numizmatikai bibliográfiát teszi közzé.
 • 3 Kirándulások...
  A társulati élet szerves részei a tanulmányi kirándulások, melynek több mint 100 éves hagyománya van. Ezek a kirándulások keretében a numizmatikához köthető városokat, pénzverdéket, és más építészeti, művészeti alkotásokat keresünk fel.
 • 4 Könyvtár...
  A Magyar Numizmatikai Társulat könyvtára a tudományág hazai egyetlen önálló, tudományos, nyilvános szakkönyvtára. Közel 20 000 kötetes könyvtárunk tárháza lett mindazon könyvekben, folyóiratokban, árverési katalógusokban és egyéb nyomtatványokban, dokumentációs anyagokban fellelhető információknak, amelyek mind a numizmatika tudományát legmagasabb szinten művelők, mind az éppen kezdő gyűjtők, vagy akár csak alkalmi érdeklődők számára fontosak lehetnek...
 • 5 Éremkiadás...
  A Magyar Numizmatikai Társulat Létesítő Okiratában is megfogalmazott feladatai közé tartozik, hogy érmeket veret és bocsát ki. Ennek szellemében a Társulat jubileumi-, emlék-, jutalom- és tagsági érmeket ad ki, s ennek kiemelkedő jelentőséget tulajdonít, hiszen a kiadványok mellett a kiadott érmek állítanak maradandó tárgyi emléket a működésének, illetve azoknak a személyiségeknek, akik kiemelkedő munkájukkal tevékenységében múlhatatlan érdemeket szereztek. Ezeket az alkotásokat az adott kor legnevesebb éremművészei készítik, akik maguk is tevékenyen részt vesznek a Társulat életében, és ezzel fejezik ki a Társulat és céljai iránti megbecsülésüket.

  

 

MEGHÍVÓ

a Magyar Numizmatikai Társulat

2021. szeptember 21-én, kedden 18 órakor

a Társulat helyiségében tartandó előadására, amelyet

Harmati Róbert

A pénzhamisító Horog Dávid és "társainak" "új" története

 címmel tart.

 

Az előadásra vendégeket is szeretettel várunk.

Horog Dávid eseteit az 1980-as években ismerhette meg az olvasóközönség Kahler Frigyes kutatásaiból. Azóta úgy vonult be a magyar numizmatikai és jogtörténeti irodalomba, hogy Horog Dávid egy többszörösen visszaeső pénzhamisító volt. Nem csak hamisító, hanem jelentős csoportszervező volt, aki társakat gyűjtött maga köré, hogy segítői legyenek a pénzhamisításban és a hamis pénzek forgalomba hozatalában.

Ám történetének megismerésében van egy komoly bökkenő! Az eddigi előadások nem hivatkoznak vallomásokra, nyomozati jelentésekre, csak szűkszavú, többszörösen összefoglaló bírósági jegyzőkönyvekre.

Előadásomban Horog Dávid eseteit a felkutatott periratok alapján rekonstruálom, amelyekben szerepelnek Horog Dávid és „társainak” vallomásai, valamint számtalan nyomozati jelentés. Ezekből az iratokból egy jelentősen eltérő történet írható le, mint amit eddig ismertünk.

Az előadás megtekintéséhez kattintson ide: http://www.galileowebcast.hu/live

 

Harmati előadása 

Copyright © 2013-2020. Magyar Numizmatikai Társulat   All Rights Reserved.