^Ugrás az elejére

 • 1 Magyar Numizmatikai Társulat
  „A Társulat célja az érmészet, különösen hazai érmészetünk tudományos művelése, az éremgyűjtésnek s az érmészetnek, ennek szépművészeti szempontból is, előmozdítása, s a tárgy iránt érdeklődők között az érintkezés fenntartása és fejlesztése.” Hiszen „...hány korszaka van hazánk történetének, amelyből alig maradt ránk más adat, mint néhány kis pénz s egy-egy érem, s ezen az alapon épül fel ama korszak politikájának és kultúrájának története." Ezért kívánjuk „...e tudományt az őt megillető magas polcra helyezni, az iránta való érdeklődést új életre kelteni.”
 • 2 Könyvkiadás...
  A Magyar Numizmatikai Társulat alapvető célja a numizmatika tudományos művelése, fejlesztése, eredményeinek előmozdítása és ismertetése. Ennek a célnak az eléréséhez az egyik legfontosabb eszköz a folyóiratok és egyéb kiadványok megjelentetése, mely tevékenységgel a Társulat az adott kor tudományos numizmatikai eredményeit teszi közkinccsé. Kiadványaink zászlóshajója az 1902 óta megszakítás nélkül megjelentetett, külföldön is ismert és elismert Numizmatikai Közlöny, mely hosszabb és rövidebb tanulmányokat, anyagközléseket és nem utolsó sorban a magyar vonatkozású numizmatikai bibliográfiát teszi közzé.
 • 3 Kirándulások...
  A társulati élet szerves részei a tanulmányi kirándulások, melynek több mint 100 éves hagyománya van. Ezek a kirándulások keretében a numizmatikához köthető városokat, pénzverdéket, és más építészeti, művészeti alkotásokat keresünk fel.
 • 4 Könyvtár...
  A Magyar Numizmatikai Társulat könyvtára a tudományág hazai egyetlen önálló, tudományos, nyilvános szakkönyvtára. Közel 20 000 kötetes könyvtárunk tárháza lett mindazon könyvekben, folyóiratokban, árverési katalógusokban és egyéb nyomtatványokban, dokumentációs anyagokban fellelhető információknak, amelyek mind a numizmatika tudományát legmagasabb szinten művelők, mind az éppen kezdő gyűjtők, vagy akár csak alkalmi érdeklődők számára fontosak lehetnek...
 • 5 Éremkiadás...
  A Magyar Numizmatikai Társulat Létesítő Okiratában is megfogalmazott feladatai közé tartozik, hogy érmeket veret és bocsát ki. Ennek szellemében a Társulat jubileumi-, emlék-, jutalom- és tagsági érmeket ad ki, s ennek kiemelkedő jelentőséget tulajdonít, hiszen a kiadványok mellett a kiadott érmek állítanak maradandó tárgyi emléket a működésének, illetve azoknak a személyiségeknek, akik kiemelkedő munkájukkal tevékenységében múlhatatlan érdemeket szereztek. Ezeket az alkotásokat az adott kor legnevesebb éremművészei készítik, akik maguk is tevékenyen részt vesznek a Társulat életében, és ezzel fejezik ki a Társulat és céljai iránti megbecsülésüket.

  


Gothard Jenő emlékérem (2009)

ENSZ 62. közgyűlésének 2007. december 19-én hozott határozata alapján 2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve lett. Az évszám egybeesett Gothard Jenő magyar csillagász halálának 100. évfordulójával. Az kettős alkalomra a Magyar Numizmatikai Társulat emlékérmet bocsátott ki.

Előlap

Gothard Jenő portréja

Felül köriratban a neve, alatta aláírása.
Válla fölött a művész szignója (CZS, azaz Csóka Zsuzsa).
Alul születésének és halálának évszámai 1857 - 1909.
Alatta a Társulat nevének 3 betűs rövidítése.
A portrétól jobbra Gothard talán legnagyobb felfedezését,
a Nova Aurigae és a planetáris ködök spektruma hasonlóságának kimutatását
örökítette meg a művész.


Hátlap

A köriratban az esemény angol elnevezése:
INTERNATIONAL YEAR OF ASTRONOMY

Középen a Csillagászat Nemzetközi Évének hivatalos logója, magyar szöveggel:
"AZ UNIVERZUM, BENNE ÉLSZ, FEDEZD FEL!",
alul "A CSILLAGÁSZAT NEMZETKÖZI ÉVE 2009".

Az emlékérmet Csóka Zsuzsa éremművész tervezte. A 42 mm átmérőjű vert éremből 40 db ezüst és 200db bronz példány készült, a szegedi Szabó Géza éremverdéjében.

Copyright © 2013-2020. Magyar Numizmatikai Társulat   All Rights Reserved.