Könyvtári állomány

Új fejezet indul a könyvtár életében azzal, hogy honlapján keresztül lehetővé válik a könyvtár állományában (első lépcsőben a könyvállományban) való böngészés távoli felhasználó helyekről is.

Az elérhető állomány az anyag további revíziójával párhuzamosan folyamatosan bővülni fog. Reményeink szerint nemcsak könyvtári, hanem az 1977 óta hiányzó magyar numizmatikai bibliográfia szerepét is betöltve.

A könyvtár állománya közel 20 ezer kötet könyvet, folyóiratot, kisnyomtatványt és árverési katalógust tartalmaz.

A kereshető könyvtári adatbázis elérhetősége:

http://opac3.numizmatikai.monguz.hu/

A Magyar Numizmatikai Társulat könyvtára az ország egyetlen önálló, nyilvános numizmatikai szakkönyvtára, melynek alapítása egybeesik a Társulat megalakításával, születésnapjának a Társulat születésnapját, 1901. május 14-ét tekinthetjük.

Fő gyűjtőkörébe tartozik a numizmatika, mint a történettudomány segédtudományának minden ága, így a pénztörténet, emlékérem, éremművészet, rendjelek és kitüntetések, papírpénz és értékpapír, zsetonok, bárcák valamint a velük összefüggésben lévő hamisítás szakirodalma. Külön feladatának tekinti a könyvtár az éremgyűjtéssel, gyűjtőkkel és gyűjteményekkel és a tárgykörrel kapcsolatos kiállítások, konferenciák, kongresszusok irodalmának gyűjtését és feltárását is.