Nyomtatás

Felhívás poszter készítésére

A Fiatal Numizmaták Konferenciája lehetőséget kíván adni annak az időszerű leletanyagnak a képi bemutatására is, amelyet a múzeumokkal együttműködési szerződéssel rendelkező fémkeresősök gyűjtöttek össze. A konferencia délutáni szekciói előtt kamarakiállítást nyitunk a beérkezett anyagból.

A Fiatal Numizmaták Konferenciája a rokontudományok hasonló rendezvényeinek mintájára, a fiatal kutatók számára kíván évről-évre lehetőséget biztosítani kutatási eredményeik bemutatására. A numizmatika helyzete hazánkban azért különleges, mert e nemes történeti segédtudománnyal foglalkozó fiatalok egyelőre történeti, régészeti, művészettörténeti, esetleg interdiszciplináris konferenciákon adhatnak elő. Ezeken a fórumokon viszont sokszor nem kapnak szakmai segítséget, igazi kritikát, hiszen a megjelentek többsége csupán érintőlegesen foglalkozik numizmatikával.

A Fiatal Numizmaták Konferenciája lehetőséget kíván adni annak az időszerű leletanyagnak a képi bemutatására is, amelyet a múzeumokkal együttműködési szerződéssel rendelkező fémkeresősök gyűjtöttek össze. A konferencia délutáni szekciói előtt kamarakiállítást nyitunk a beérkezett anyagból.

Mit is várunk?

Olyan színes, képes posztert, amely a találó kiemelkedő leléseit mutatja be elsősorban a numizmatika szemszögéből. Gondolunk itt egy-egy érdekesebb érmére, vagy akár éremleletre, esetleg kincsleletre. Kifejezetten nem numizmatikai szakpublikációt várunk, hanem olyan képanyagot, amely a találási körülményeket, illetve a fémkeresős munka mindennapjait szemlélteti. A képekhez kérünk néhány soros ismertetést a tárgy előkerülési idejéről, a tárgyak leírásáról és a megtalálás körülményeiről. Továbbá azt is kérjük feltüntetni, hogy a bemutatott leletanyag melyik múzeum gyűjteményét gyarapítja. A poszteren dátummal tüntesse fel mindenki, hogy melyik megyében, mely múzeummal dolgozik együtt. Továbbá azt is kérjük, hogy a konkrét lelőhelyeket senki se nevezze meg, mert ez nem a bemutatás része! Elvárás továbbá, hogy a poszter feliratai jól olvashatóak legyenek.

Kik jelentkezhetnek?

Olyan, múzeumokat segítő fémkeresősök jelentkezését várjuk, akik szívesen mutatják meg találásaikat és beszélnek önkéntes múzeumi szerepvállalásukról. FONTOS! Csak azoknak a jelentkezését tudjuk elfogadni, akik érvényes múzeumi együttműködési szerződéssel rendelkeznek.

A jelentkezés korlátozott, így csak az első nyolc jelentkező anyagát tudjuk elfogadni.

A kinyomtatott poszter mérete: A2

Határidő a jelentkezés és a poszter digitális (pdf) formátumban megküldésére: 2018. szeptember 10.

Határidő a kiállításra szánt, kinyomtatott poszter leadására: 2018. október 4.

(A leadás helyszínéről a jelentkezés elfogadása után a részvevők előzetes értesítést kapnak e-mailben.)

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A konferencia időpontja: 2018. október 11., csütörtök

A konferencia helyszíne: ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtára (Budapest, VIII. kerület, Múzeum körút 6–8., I. em. 115–117.)

A konferencia szervezői