111. évforduló (2012)

A Magyar Numizmatikai Társulat 2012 májusában múlt 111 éves. A szokásos kerek évfordulókra eddig minden alkalommal érmet adtak ki, ezzel is megemlékezve a fontos és jeles eseményekről. Ez a 111-es szám a szokatlansága miatt egy zseton kibocsátására ösztönözte a vezetőséget. A kissé szabálytalan oldalú csegely formátum is erre utal, ilyen emlékérem eddig még nem készült a Társulatban.


A mintát Holló Barnabás szobrászművész kisplasztikája szolgáltatta, amely Réthy Lászlót, a Társulat első elnökét ábrázolja jellegzetes köpenyében, baljában sétabotjával és mindig degeszre tömött táskájával, míg jobb kezében levett kalapjával köszönti a jelenlevőket: Szervusztok fiúk!

Előlap

A zseton előlapjának alapsíkjában a Magyar Numizmatikai Társulat tagsági érmének részlete látható. Egy kéz a bal sarok felől felhajtja a következő képsíkot és láthatóvá válik a felirat: 111 / ÉVES / A MAGYAR NUMIZMATIKAI / TÁRSULAT. Jobbra alul CZS mesterjegy.

 
 

Hátlap
A hátlapot a már említett szobor díszíti, amelynek egy-egy példánya a Társulat könyvtárában és a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárában található. Felirata: „SZERVUSZTOK FIÚK” / RÉTHY LÁSZLÓ / (1851–1914).

 
 

A zsetont Csóka Zsuzsa éremművész tervezte, Szabó Géza (Szegedi Éremverde) készítette 25×25 mm méretben a tagok által előzetesen megrendelt számban (arany 23, vastag ezüst 30 db, vékony ezüst 30, bronz 70 db).


Réthy László a numizmatika tudományán kívül foglalkozott pajzán versek írásával is Löwy Árpád álnéven. A róla készült szobor elkészülését barátai az ő stílusában írt verssel köszöntötték: Holló Barnabás mesterhez, a Löwy-szobor megalkotójához (Budapest, 1907. január 25. Bauer Zsiga) címmel. Ez olvasható a Pécsi dénár XII. évf. 7. számában (2012. július 1.) a Társulat 111 éves zsetonjának ismertetése után.